Hyr ut din stuga på Stugknuten

Vi har gjort uthyrningsprocessen enkel, smidig och trygg. Du lägger enkelt upp din annons på vår hemsida och all kommunikation med gästen sköts via vår plattform. Du betalar endast för när din stuga blir uthyrd och hyran betalas direkt in på ditt bankkonto när gästen har checkat ut. Provisionsavgiften ligger på 12 procent av hyran och i detta ingår vår säkra boknings- och betaltjänst, support vid problem och en extra stugförsäkring via Omocom. Din gäst får en trygg bokning och i de flesta fall ingår även ett extra reseskydd via deras kort.

Detta ingår

Avtal  Annonsering
Försäkring  Avtal & Försäkring
Säker betalning  Säkrad betalning
Support  Support

Varför Stugknuten

Över 20 000 veckors uthyrning årligen

4 veckor

Stugknuten förmedlar mer än 20 000 veckor årligen –med ett snitt på 4 veckor för varje stuga
Tjänsten rekommenderas av våra användare

98%

98% av våra uthyrare skulle rekommendera oss till en vän
Över 2 miljoner unika besökare per år

2 Miljoner

Över 2 miljoner unika besökare per år

Hur fungerar Stugknuten?

1. Skapa din annons

Allt börjar med att du skapar din annons med text och bilder, när du är klar skickar du in den för granskning. Efter att din annons är granskad börjar annonsen visas för besökare.

2. Gäster tar kontakt

Stugknuten har ingen direktbokning eller liknande utan en uthyrning börjar alltid med att gästen hör av sig till dig genom att skicka ett enkelt meddelande via vår meddelandetjänst. Här har du möjlighet att föra en konversation med gästen och lära känna gästen lite bättre innan du går vidare med att ge gästen en möjlighet att boka.

3. Erbjud gästen att få boka din stuga

När du vill erbjuda gästen att boka din stuga så skickar du ett bokningserbjudande till gästen. Ett bokningserbjudande innehåller datum för ankomst och avresa, total hyra för perioden, avbokningspolicy m.m. Gästen accepterar erbjudandet genom att betala hela hyran med betalkort. Vi betalar ut hyran minus vår avgift på 12% till ditt bankkonto när gästen checkat ut.


Vanliga frågor

Funderar du på att hyra ut din stuga, lägenhet, torp eller ditt permanenta boende? Oavsett om du hyr ut för första gången eller om du hyr ut sedan flera år tillbaka är denna guide till för att förbättra och förenkla uthyrningen för såväl dig som för dina gäster.

Det är vanligt att under sommaren hyra ut sin sommarstuga när man ändå inte använder den själv, detta för att täcka löpande kostnader tillhörande stugan. Det har dock blivit allt vanligare att hyra ut sina boenden under alla årets säsonger och vi semestrar allt mer utspritt och varierat. Det är inte längre endast sommarmånaderna eller vinterloven som är aktuella för uthyrning.

Då ni ej vistas i er stuga, hyr ut den istället för att låta den stå tom. Många hyr även ut sin bostad, ett rum, källaren, vinden eller ett hus på tomten (t.ex. ett attefallshus) för att tjäna lite extra pengar.

De allra flesta som hyr en stuga gör det för att semestra på sommaren eller vintern. Populära perioder är också skolloven, jullov, påsklov, sommarlov & höstlov. Många vet redan vart de ska åka och söker boende just där.

Vanligaste konstellationen av gäster är en familj med vuxna och barn. Bland våra besökare är många intresserade av platser där det finns mycket aktiviteter för såväl vuxna som barnen i sällskapet.

Andra representerade grupper är pensionärspar, kompisgäng, arbetslag, upptäcktsresande eller flera familjer för större släktsammankomster. Konstellationerna är lika många som antalet stugor och dess variation i storlek och form.

Utländska besökare kommer vanligen från Norge, Tyskland och Danmark. Men vi har även många besökare från England, Nederländerna och Frankrike.

Semesterperioden ligger i Tyskland lite senare än i Sverige vilket kan förlänga vår uthyrningsperiod under sommaren ända in i oktober.

Att hyra ut sitt boende med Stugknuten som förmedlare skall vara enkelt och tryggt. Ni lägger enkelt upp er annons på vår hemsida. All kommunikation med gästen sköts via vår plattform och vår meddelandefunktion, du behöver aldrig som värd lämna ut dina kontaktuppgifter för att gäst skall kunna ta en första kontakt. Föredrar du telefonkontakt kan du dela ditt nummer i er konversation, annars får gäst tillgång till detta först efter en bokning skapats.

För att synas på sajten och ha tillgång till vår portal för bokningar dras en provisionsavgift på varje bokning på 12%, i dessa procent ingår vår säkra boknings- och betaltjänst, support vid problem och en extra stugförsäkring via Omocom. Ni betalar alltså endast för när stugan blir uthyrd och ni bestämmer själva vem som får boka er stuga och när. Ni kan via vår förmedlingstjänst hyra ut hur mycket eller hur lite ni vill under ett år.

När gäst checkat ut betalas hyran ut direkt till ert valda bankkonto, vid eventuella ändringar eller avbokningar hanteras dessa av vår support. Provisionsavgiften ligger på 12 procent av hyran och din gäst får en trygg bokning och i de flesta fall ingår även ett extra reseskydd via deras kort.

Det kan även vara positivt att synas på fler kanaler som exempelvis sociala medier. Dela er annons via er Facebook eller Instagram eller hitta grupper som passar ert ändamål.

När ni skall hyra ut ert boende behöver ni fundera över hur mycket ni vill få ut för en veckas uthyrning.
För att få en uppfattning om marknaden rekommenderar vi er att kolla på liknande boenden i ert område, kolla på storlek och läge samt satt pris för eventuell hög och lågsäsong. Ni kan även kolla på liknande boenden runt om i landet.

Fundera även på om hög och lågsäsongspriser är aktuellt för ert boende. När det är hög vs. lågsäsong beror på vart ert boende är beläget. Vidare kollar ni på om ni kommer att erbjuda annat än veckouthyrning, exempelvis weekend eller dygnspris.
När ni sätter ert pris, var noga med att hyran skall motsvara det gäst kommer att mötas av (var realistisk i er prissättning). Observera att gäst kommer att ha högre krav på ett dyrare boende. Ni kan när som helst under säsongen korrigera era priser, var noga med att det är det korrekta och aktuella priserna som syns i er annons.

Vad som vanligen har störst påverkan på priset;

  • Storlek: Storleken på huset samt hur många bäddar
  • Standard: Enkelt eller lyxigt, nyligen renoverat, unikt, etc.
  • Bekvämligheter: Finns det WiFi, öppen spis, fullt utrustat kök, bastu, pool, roddbåt, etc.
  • Läge: Ligger det t.ex. direkt vid havet, mitt i skogen, nära till grannar, skidliftar?
  • Plats: Priser i t.ex. norra och södra Sverige kan skilja stort

När ni hyr ut ert boende via Stugknuten använder ni vad vi kallar ett bokningserbjudande, gäst accepterar erbjudandet genom att betala, betalning sker med kort via vår portal. Ni kan även fylla i ytterligare information i bokningserbjudandet, det kan vara detaljer kring bokning / städning eller liknande att skicka gäst när en bokning skapats. Förutom alla regler och allmän information rörande bokning och betalning så kan det vara trevligt att ta med instruktioner på hur saker används (t.ex. en grill eller diskmaskin) och välkomnande tips (t.ex. på aktiviteter och lokala utflykter).

I bokningen kommer ni att få tillgång till gästens namn, telefonnummer och födelsedatum. Gästen har hos oss på Stugknuten en registrerad profil som måste vara komplett för att en bokning skall kunna slutföras.

Om något går fel

För det mesta så flyter de flesta bokningar på utan problem. Men om problem uppstår inför eller under en bokning kan ni alltid kontakta oss på Stugknuten för vår support.

Våra grundtips för att undvika missöden:

  • Tydlighet, se till att vara tydlig och rak med era gäster. Undvik onödiga missförstånd.
  • Skapa en trevlig kontakt, var öppen och ödmjuk inför era gäster och deras semester.

Det är både smidigt och säkert att hantera bokningar och betalningar via Stugknutens förmedlingstjänst. I tjänsten ingår även Stugförsäkring via Omocom som ger ekonomisk ersättning för skador under uthyrningen som din vanliga försäkring inte täcker.

Stugknuten har ingen tjänst som hanterar nyckelutlämning. Detta behöver ni själva fundera över hur ni på bästa sätt kan lösa för era gäster. Kan ni lämna ut nycklar själva är det såklart smidigt men många gånger bor man ej på orten.
Vanligt är kodlås, nyckelbox eller någon bosatt på orten som kan hjälpa till.

Städning går ej att lägga till som val via Stugknuten. Detta hanterar ni med gäst på sidan av er bokning. Vanligast är att gäst själv städar vid hemfärd efter de instruktioner ni lämnat. I vår FAQ kan ni finna en lathund för städrutiner att utgå ifrån. Önskar ni erbjuda gäst städning för en viss summa kan ni kolla med lokala städfirmor på orten eller om ni själva har möjlighet att städa. Ni informerar gäst om kostnaden för städ och tar betalt för detta utanför ordinarie hyra. Detta skrivs in i avtalet.
Att städning kontrolleras efter hemfärd är viktigt, så att ni vet vad kommande gäster kommer att mötas av. Har ni inte själva möjlighet kan återigen en vän på orten vara att rekommendera.

Inför er uthyrning kan ni fundera kring deposition och om detta är något för er. Deposition är inget som Stugknuten hanterar utan är något som ni som värd själva måste ansvara över.

Deposition tas vanligen ut vid gästens ankomst och återlämnas vid hemfärd om allt är i sin ordning. Observera att det är väldigt viktigt att det tydligt framgår att depositionsavgift kommer att tillkomma utöver hyran.
Gäst skall alltid få i skrift: att depositionen tillkommer, till vilken summa, hur den skall betalas och vad som förväntas för att den skall återfås. Allt för att undvika missförstånd och missöden. Denna information lägger ni till i ert avtal med gäst.
Vad som är en rimlig summa för deposition kan variera men en riktlinje kan vara ca 1.000kr

Obs. Vi rekommenderar endast deposition om ni själva har möjlighet eller om en vän till er har möjlighet att kontrollera stugan vid hemfärd/utcheckning.

Här listar vi ytterligare några saker inför uthyrning som kan vara bra att tänka på.

Sängkläder och handdukar

Vanligast angående sängkläder och handdukar i Sverige är att gästen tar med sina egna. Var noga med att stämma av detta med era kommande gäster så att dom vet vad som gäller. Önskar ni erbjuda sängkläder / handdukar som tillval, fundera över priset för detta och hur det skall hanteras med tvätt och liknande.

Kostnaden för el och vatten

Många låter el- och vattenkostnaden ingå i hyran eftersom hyrtiden vanligtvis är så kort. Dock kan du ta en extra avgift för detta om du hyr ut över en längre period. Detta skall i så fall framgå i annonsen samt i ert avtal med gäst.

Förbrukningsvaror

Det är trevligt att komma till en stuga där det finns toalett, hushållspapper, disktabletter och diskmedel iallafall till första dagen innan man själv hunnit vara på affären. Kryddor och dylikt uppskattas av gäster, att inte alltid behöva köpa varje liten grej till matlagning kan kännas extra lyxigt.

Har ni en kamin, lämna lite ved framme så att era gäster kan elda iallafall någon gång innan de själva behöver ansvara för att fylla på med mer ved. Var extra noga med att det finns städutrustning, rengöringsmedel med mera, finns allt lättillgängligt är det lättare för gästen att städa på önskvärt sätt.

Husdjur

Var noga med att skriva ut i er annons om djur är tillåtna eller ej. Ni kan också i er konversation med gäst ta upp detta. Extra viktigt om det finns allergiker i resesällskapet eller hos er som värd.

Rökning

Det är inte vanligt att rökning sker inomhus, men är ni emot rökning i och runtomkring ert boende kan det vara bra att förtydliga detta i er annons. Alternativt skriva ut vart rökning är tillåtet.

Brand

Att det finns rätt och väl uppdaterad utrustning i er stuga är lika viktigt som att ni har det hemma. Se till att det på passande platser finns brandsläckare, brandvarnare och brandfilt. Placera även extra batterier till brandvarnare på ett lämpligt ställe så att det är lätt att byta om det skulle behövas. Observera att detta är lika viktigt för er som för era gäster.

Sopor

Önskar ni att era gäster sopsorterar? Var då noga med att instruktioner för detta finns och att kärl / påsar eller liknande som kan underlätta finns lättillgängligt.

Finns ett sophus i närheten lämna instruktioner hur man finner det samt eventuella koder, nycklar eller liknande.

Lämna gärna en tom soppåse i sopkorgen inför varje ny gäst.

Grannar

Beroende på vart er stuga ligger kan det vara aktuellt att informera era grannar om att ni kommer att hyra ut och ungefär hur mycket.
Ligger er stuga mitt i ett turistområde där uthyrning är standard anses detta ej nödvändigt.

Extra gäster

Fundera över hur många som får vistas i er stuga. Dels över natten men också eventuella besökare över dagen. Har ni en åsikt kring detta kan det vara bra att tydliggöra i er konversation med gäst samt i ert avtal.

Samma sak med eventuella tillställningar, samlingar av större sällskap eller fester. Finns eventuella riktlinjer ni vill att gäst skall hålla sig till, informera om detta.

Personliga saker

När man själv använder sin stuga är det självklart att man vill ha sina saker där, extra kläder och liknande. Inför uthyrning är det bra att i bästa möjliga mån städa undan sådant som kan kännas för personligt. Se till att era gäster har gott om plats för sina egna saker.

Vissa kan vilja ta bort personliga tillhörigheter såsom foton. Likaså alla värdefulla saker som ni är rädda om. Dessa kan gömmas undan, låsas in eller tas bort från fritidshuset beroende på vilken möjlighet ni har till detta.

Vanliga önskemål

Det som många hyresgäster strävar efter är att sängarna skall vara bra. En del föredrar dubbelsäng istället för våningssäng, andra tvärtom. Diskmaskin och tvättmaskin brukar vara uppskattat, liksom TV och WiFi. Har ni en trädgård med uteplats så brukar matplats och grill vara uppskattat.

Informera gärna om dessa saker i er annons.

Uppskattat vid ankomst

Vid ankomst är det alltid trevligt för gäst att känna sig välkomna. Lämna gärna en välkomstlapp med kort info, kanske ett nummer till er om problem skulle uppstå.

Vi rekommenderar att ni lämnar ett papper (eller pärm) med viktig information om hur saker och ting fungerar, vad som är bra att veta och tänka på i och runt huset. T.ex. var proppskåpet finns eller hur man använder diskmaskinen.

Kom gärna med tips på vad man kan göra lokalt, utflyktsmål, badställen, marknader, evenemang eller vad som är unikt för just ditt område. Lägg gärna fram kartor och turistbroschyrer. Har ni utländska gäster tänk på att försöka hitta information på engelska.

En gästbok brukar både vara trevlig att skriva i liksom att läsa. Här kan gäster tipsa varandra om vad de gjort och vad som rekommenderas i området.

Ja

Nej

Nej

Ja, du väljer vilka gäster du erbjuder att boka.

Avtalet är direkt mellan uthyrare och gäst, vi står för tekniken och betallösningen som är en trygghet för både uthyraren och gästen.

Nej men hittar du gäster via oss måste du göra bokningarna i vårt system där vi tar 12% av hyran, det är där vi får betalt. Får du inte uthyrt via oss så kostar det inget. Det är inte tillåtet att ta med sig en gäst du hittar via oss och göra en affär utanför vårt system.

Nej, vi tar inga ytterligare avgifter.

Nej, vi har inte några sådana tjänster. Stugknuten.com är en digital förmedlingstjänst.

Läs mer »

Stugknutens support »

Mangopay
Stripe
BankID
Visa MasterCard
Omocom